Als je ook blogger bent, heb je de term waarschijnlijk al wel eens voorbij zien/horen komen: plastic fantastic. Deze term wordt vaak gebruikt om de welbekende 50mm lens te omschrijven, een compacte en lichte lens voor je camera. De lens heb ik nu zelf bijna twee jaar en het is een goede -en betaalbare- uitbreiding van je collectie lenzen en hij kan perfect worden gebruikt voor zowel product- als outfitfoto’s en is daardoor een heel fijn ding, dus ik vertel er vandaag graag een klein beetje meer over!

Eerst even kort iets echt over de lens: de lens is een 50mm f/1,8 lens en is verkrijgbaar voor zowel Canon als Nikon camera’s, maar ook voor vele andere camera’s en merken. Aangezien ik een Canon camera en lens heb zijn alle bevindingen etc. in dit artikel daarop gebaseerd, maar in theorie (en in de praktijk) heeft deze lens bij ieder merk hetzelfde effect en werkt hij ook hetzelfde. Natuurlijk kan ik niet 100% garanderen of ze echt precies zo werken en het effect geven, omdat ik er geen ervaring mee heb, maar in de essentie is het resultaat en de werking hetzelfde. Voor exacte info over de lens van andere merken verwijs ik je door naar een camerawinkel.

Dit is in ieder geval wat Canon over de lens zegt:

Een betaalbaar, hoogwaardig standaardobjectief met een snel maximaal diafragma. Het compacte, lichte EF 50mm f/1.8 II standaardobjectief biedt een in deze prijsklasse ongekende beeldkwaliteit.

De lens is volledig gemaakt van plastic -oké, behalve het stukje glas erin en het metaal om hem te bevestigen ;)- en daarom is hij erg licht in gewicht. De camera heeft wel een geweldige kwaliteit en wordt daarom vaak de ‘plastic fantastic’ genoemd. De lens is perfect om te gebruiken voor portretten, productfoto’s en outfitfoto’s, omdat je heerlijk kan spelen met het diafragma. Daar staat de f/1,8 voor: dit is het laagste diafragma getal en geloof mij, dat is vrij laag, want veel andere lenzen komen niet onder de 3. Door het instellen van je diafragma kan je goed bepalen welke delen van je foto scherp moeten zijn en welke wat meer ‘blurry’ moeten zijn. Meer over de voordelen hiervan vind je in mijn artikelen over outfitfoto’s en productfoto’s :).

De lens kan zowel met auto (je camera stelt scherp)- als manual (je stelt handmatig scherp) focus gebruikt worden, waardoor je zeker weet dat je kunt scherpstellen op het gewenste punt. Daarnaast worden foto’s gemaakt met de 50mm vaak wat lichter dan foto’s gemaakt met andere lenzen, al is dit dan wel weer afhankelijk van het gekozen diafragma en dit kan een voordeel zijn als je van lichte foto’s houdt.

De lens is naast de goede kwaliteit ook nog eens relatief goed betaalbaar, je kunt hem namelijk al kopen voor €90 tot zo’n €200, maar dit is volledig afhankelijk van het merk en de soort lens die je uiteindelijk neemt. Zo is de lens van Canon verkrijgbaar voor minder dan €100, maar ben jij bij Nikon al snel meer kwijt. Tóch vind ik de lens -zeker als je kijkt naar de resultaten die je ermee kan behalen- ook voor bijvoorbeeld €200 niet duur. Oftewel, deze lens is niet duur, maar de kwaliteit van de foto’s is -als je de juiste camera-instellingen op de goede manier gebruikt- kan echt heel goed zijn en je foto’s net wat meer geven. En dat al helemaal als je een lens als bijvoorbeeld de 18-55mm gewend bent en vaak outfit- en productfoto’s maakt. Ik raad je deze lens dan zeker wel aan!

Heb jij al een 50mm lens?

xx Alex